Мазнини за здраве

0
154

Здравните списания, телевизионните реклами, лекарите и фитнес инструкторите проповядват нискомаслени диети и нискомаслени закуски, особено за жените, толкова дълго, че е трудно дори да се смята, че доброто количество мазнини, е точно това, от което се нуждае човек, за своето здраве и правилно тегло. Днес доказателствата вече не са в подкрепа на препоръките за ниско съдържание на мазнини, които сме чували от десетилетия наред. За да разберете защо мазнините са жизненоважни за доброто здраве, прочетете още…

Според Дейв Аспри*, който е един от най-популярните био-хакери в наши дни, именно диетите с ниско съдържание на мазнини и ограничаването на калориите ни правят дебели!

Ако някога сте се опитвали да отслабнете, най-вероятно, стриктно сте следвали съветите за диета, пресмятане на калориите и сте избягвали мазнините. Изглежда обаче, че именно броенето на калории, не работи при повечето хора, а има обратен ефект, който по никакъв начин не ви прави щастливи. Ограничаването на калориите, пренебрегва ролята на метаболизма в уравнението. Тялото разгражда различни храни по различни начини, което означава, че калориите не бива да се разглеждат винаги като равна стойност.

Например, диетите с ниски въглехидрати имат метаболитно предимство, което помага на хората да отслабват по-бързо. Причината, е именно в хормоните. Инсулинът, е хормон, който контролира съхранението на мазнините в организма. Диетата, с високо съдържание на въглехидрати, увеличава нивата на глюкозата в кръвта, което води до отделянето на повече инсулин. Колкото повече инсулин произвежда тялото, толкова повече мазнини се съхраняват.

Ниско-маслените храни, по-често съдържат повече калории и въглехидрати, отколкото техните пълномаслени предшественици, обикновено под формата на захар.

Ограничаването на калориите в дългосрочен план води до редица неблагоприятни ефекти като:

 • Инсулинова резистентност;
 • Нестабилни хормони;
 • Проблеми със щитовидната жлеза;
 • Дисбаланс на Лептин и Грелин (това са хормоните, които отговарят за глада и засищането).

Съответно дори ако отслабнете в краткосрочен план, отново ще качите, когато се върнете обратно към нормално хранене.

Мазнините създават усещане за ситост, за по дълго време

Мазнините оказват по-малко въздействие върху нивата на инсулина, отколкото въглехидратите, или дори протеините. Съответно, инсулинът остава на стабилно ниво и така се предотвратяват пикове на кръвната захар или резки енергийни спадове.

Въглехидратите, се трансформират в захари в организма (монозахариди, дизахариди), като обикновено се усвояват сравнително бързо (простите много бързо, сложните полизахариди, малко по бавно) и тяхната основна функция, е да ни осигуряват енергия. Проблемът тук обаче е, че тази енергия, се изразходва бързо и съответно съвсем скоро се възвръща чувството за глад.

Мазнините забавят процеса на усвояване на въглехидратите, които консумирате заедно с тях, поддържайки кръвната захар стабилна, така че, панкреасът ви не отделя толкова инсулин, колкото, когато ядете само въглехидратите. В същото време, храните с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини, поддържат нивата на кръвната захар високи и могат да причинят възпаление в организма.

Приемането на качествени мазнини е добре и за сърцето

В продължение на десетилетия лекарите препоръчваха диети с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини, за сърдечно здраве. В същото време американците качваха килограми и здравословното им състояние се влошаваше. Избягването на мазнини и храненето предимно с въглехидрати, предизвиква пикове на нива на кръвната захар и автоматично повишават риска от коронарна болест на сърцето (атеросклеротична болест).

Храненето предимно с въглехидрати е лоша идея, тъй като причинява окислително възпаление, което използва мазнини и холестерол, за да втвърди артериите. Без възпалението това няма да се случи, а мазнините и холестеролът ще могат да вършат работата си, а именно да произвеждат хормони и да изграждат мозъчни клетки.

Според Дейв Аспри, холестеролът предпазва и сърцето ни. Изследователите измерват, че при всяко намаляване на холестерола с 30 точки смъртността се увеличава с 22%.

Разбира се, не бива да ядем стари, развалени, окислени или хидрогенизирани мазнини. Съществуват висококачествени мазнини, които са здравословни за сърцето – именно тях трябва да търсим. Някои от тях са: Средноверижни триглицериди или така наречените МСТ мазнини (мой личен фаворит), намиращи се в кокосово масло; Студено пресовани, нехидрогенизирани масла като: какаово масло, кокосово масло, слънчогледово масло, маслиново масло или зехтин, масло от авокадо и други растителни мазнини. Следователно, за да получите всички предимства, е добре да търсете само висококачествени мазнини от доверени източници. За животинските мазнини (както и за всички останали животински продукти), е изключително важно да са от свободни животни, хранени с прясна паша или така наречените пасищни животни!

И мозъкът ни се нуждае от мазнини

Около 60% от мозъка ни се състои от мазнини, а около 25% от него е холестерол. Значителна част от мозъка и спиналните нерви, се състоят от докозахексаенова киселина (DHA). Ето защо хората с ниско съдържание на мазнини в диета си се чувстват уморени и отнесени. Мозъка се нуждае от мазнини за енергия и за да поддържа виталните ни функции.

Наситените мазнини са особено важни за доброто функциониране на мозъка. Мозъчните клетки са подредени като сноп от проводници, покрити с изолиран слой. Те комуникират помежду си, чрез изпращане на електрически импулси, от край до край и към следващата мозъчна клетка. Мозъчните клетки имат мастен слой, който служи за изолация около тях, наречен миелин. Неговата функция е да помага на сигналите да пътуват по-бързо и да ги изпраща точно там, където трябва да отидат.

Около 60% от мозъка ни се състои от мазнини, а около 25% от него е холестерол. Значителна част от мозъка и спиналните нерви, се състоят от докозахексаенова киселина (DHA). Ето защо хората с ниско съдържание на мазнини в диета си се чувстват уморени и отнесени. Мозъка се нуждае от мазнини за енергия и за да поддържа виталните ни функции.

Когато миелинът се разпадне, комуникацията между мозъчните клетки се забавя. Промените могат да бъдат леки, дори привидно “нормални”, като да забравите защо сте влезли в стая, или когато сте “загубили” слънчевите очила, които са на главата ви. Наситените мазнини и холестеролът, хранят и поддържат миелина. Ако HDL холестеролът падне твърде ниско, започва да се наблюдава когнитивен спад.

Мазнините и щастието 😉

Щастието е функция на мозъка ни и е пряко свързано с необходимостта нуждите ни да бъдат задоволени. Добрите мазнини помагат и на двете.

Мазнините се трансформират в енергия за тялото и мозъка ни и подържат нивата на инсулин ниски, което ви предпазва от чувство на енергийна катастрофа и огладняване. Така можете да се наслаждават на деня си, без да сте постоянно обсебени от идеята за самото хранене.

Мазнините, особено есенциалните мастни киселини като DHA, също са от решаващо значение за стабилността на настроението. Едно проучване за консумацията на риба, нивата на DHA и депресията показа, че има силна връзка между консумирането на повече богати на DHA риби и щастието. Корелацията, не е равна на причинно-следствената връзка, но със сигурност е достатъчна причина, която да ви накара да обърнете внимание.

Мазнините и състоянието на кожата

Много висококачествени източници на мазнини осигуряват мастно-разтворими витамини като A, D, E и К, които от своя страна, допринасят за производството на колаген, тонуса на кожата и цялостния тен. Храненето на мазнините заедно с други храни, с високо съдържание на хранителни вещества, ви помага да абсорбирате тези хранителни вещества, които спомагат за поддържането на кожата ви в добро състояние. Същевременно, приемането на здравословни мазнини увеличава еластичността на кожата, което води до по-малко бръчки.

Диетите с ниско съдържание на мазнини разрушават външния вид и хормоните ни!

Добрите мазнини са основен компонент на половите хормони и без тях, тялото ви няма да направи правилен баланс на хормоните, отговорни да ви карат да се чувствате и изглеждате млади.

Например, за да функционира правилно, женското тяло трябва да има достатъчно от двата основни полови хормона, естроген и прогестерон. Прогестеронът, е трудно да се поддържа, тъй като производството пада с остаряването, а пластмасите и химикалите, които са част от ежедневието ни, имитират естроген в тялото. Това е перфектната буря за естрогенно господство.

За да увеличите максимално производството на прогестерон, тялото се нуждае от градивните елементи, за да го създаде. Висококачествените наситени мазнини спомагат за образуването на прогестерон и ви помагат да абсорбирате мастноразтворимите витамини като A, D, E и K, които насърчават плодородието

Дори и да не сте на вълна бебе в момента, трябва да поддържате вашето плодородие възможно най-дълго, защото то е едновременно причина и следствие от добре функциониращата биохимия. Ако тялото ви не работи правилно, то сигнализира и ви прави по-малко привлекателни за потенциални партньори.

Когато плодородието падне, се появяват проблеми като:

 • Косопад;
 • Качване на тегло;
 • Акне;
 • Излишни косми по тялото;
 • Бледа кожа;
 • Загуба на либидо;
 • Липса на енергия.

Това е ефектът, тъй като плодородието и правилният хормонален баланс сигнализира за това организма ви да излее ресурси, за да подготви тялото, в случай че има нужда в него, за да се развие бебе. По принцип, затова плодородните жени изглеждат и се чувстват много по-добре.

Жените, които са на нискомаслена диета и имат проблеми с фертилитета, трябва да помислят за добавяне на масло и яйчни жълтъци от пасищни животни и други източници на добри, чисти, средноверижни триглицериди (МСТ мазнини) и да проверят дали това помага.

Най-подходящите източници на добри мазнини са:

С по-ясна картина на това, как мазнините влияят на тялото ви, можете спокойно да посягате към любимото гуакамоле, или масло, без да се притеснявате, че ще натрупате мазнини 😉

 

*Дейв Аспри е биохакер, иноватор, инвеститор, писател, създател на компанията Bulletproof Nutrition Inc и напитката ‘Bulletproof Coffee’ и режима ‘Bulletproof diet’ и “40 years of Zen”

Източник:

https://blog.bulletproof.com/category/article/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here