Чаят – информация, която ще ти помогне да направиш правилният избор

0
45

 

Чаят е една от най-популярните и често употребявани напитки в света, на второ място след водата!

Зеленият чай съдържа множество различни видове витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма ни. Провеждани са множество изследвания, които доказват здравословните ползи от зеления чай – превенция на някои видове рак, намаляване натрупването на HDL холестерол по артериалните стени, понижаване риска от инфаркт, подобряване денталната хигена, контрол на теглото и много други.

Още за полезните свойства на зеления чай може да научите от тези източници:
Статия: 11 невероятни ползи от зеленият чай
Видео: Полезни свойства на зеления чай

 

Няколко съвета за приготвяне на чай

Важно е когато приготвяме чай, да не загряваме водата до 100 градуса. Прекалено топлата вода трансформира и лишава чая от голяма част от полезните нутриенти и ахтиоксиданти, които той съдържа. Добра практика е водата да се загрява до към 70-80 градуса, не повече. Освен това високата температура разрушава кристалната структура на самата вода и я превръща в “мъртва вода”, лишавайки я от виталната и енергия.

Съветвам ви да обърнете сериозно внимание на този на пръв поглед малък детайл, тъй като той е от огромно значение. За правилното приготвяне на водата, може да прочетете статията на Веселин от yerbamate.bg, който е експерт в областта и доста продробно обяснява как се приготвя вода за мате (принципът е същия и за приготвяне на вода за всеки вид чай).
Статия: Вода за Мате

Хубаво е след като сложим пакетчето (или насипен чай) във водата, да направим запарка, похлупвайки с капак или малка чинийка за 3-5 минути и да извадим чая от водата след това. Пакетчето не бива да се оставя по дълго от 10 мин в никакъв случай. Обикновено на чая си пише колко точно време да се запарва. Следвайте тези инструкции.

Чаят не трябва да се консумира много горещ. Прекалено топлата вода дразни гърлото и стомаха и води до възпаления на тези органи. За това е хубаво да изчакаме и да пием чая, когато можем да го преглъщаме нормално. Температурата трябва да е под 45 градуса.

Друг често срещан навик, който идва от Великобритания, е да се добавя прясно мляко в чая. Когато добавим мляко към чая, молекули на млякото се прикрепят към полифенолите на чая и организмът ни не можете да ги усвои правилно. Или казано с прости думи: млякото лишава чая ни от най-полезното му антиоксиднатно свойство. Същото правило важи и за кафето, което също е богато на тези антиоксиданти (полифеноли).

Вместо мляко, след като приключим процеса на запарка е добре да сложим лимон в чая, тъй като е доказано че той повишава полезните му качества.

Последният и най-важен съвет е да не правим компромис, когато избираме какъв чай да си купим. Евтин чай означава чай с ниско качество и в много от случаите токсични химикали. За това препоръчвме да купувате само органични продукти от доказани марки.

Защо да купуваме органичен чай?

За съжаление съвременната индустриализация е опорочила производството на чай в глобален мащаб.

Проблемът започва още при култивирането и брането на чая.
Чаените плантации масово биват пръскани с пестициди. За разлика от плодовете и зеленчуците, които имаме възможност да измием или накиснем преди да консумираме, при чая ефектът от пестицидите върху нас е директен, тъй като нямаме възможност да го измием преди консумацията. Всички пестициди, които чаят е поел, се отделят във водата, с която го приготвяме!

Освен здравословен, проблемът е и морален, дори хуманен. На работниците, които пръскат плантациите с пестициди, в повечето случаи не са осигурени никакви защитни дрехи или маски. Те ежедневно са изложени на директен контакт със тези отровни химикали. Още по трагичното е, че те живеят на териториите на чаените плантации и семействата им страдат от наторената с пестициди почва, от където вадят и питейна вода.

Купувайки си евтин чай, ние директно насърчаваме тези най-лошите практики в тази индустрия.

Това е само много малка част от проблем. Ако имате желание да се запознаете по-подробно с цялата картинка и да разберете, защо не трябва да купувате евтини чайове, може да се запознаете с реалните факти в производството на чай в този репортаж на Deutsche Welle: The dark side of the tea trade | DW Documentary

 

 

Внимание!

Избягвайте изкуственно ароматизираните чайове (коиото на последък са навсякъде): познават се веднага по силният си натрапчив аромат;

Евтините чайове са направени от евтина суровина: ниско качествен материал (чай събран от остатъчната прах, която е останала след сортирането на целите листа и доста често е изметена от пода на помещението).

Евтините чайове обикновенно са прекомерно третирани с различни химикали с цел по-висок добив;

И на последно място, но не по важност е факта, че купувайки евтин чай от пополярните марки на масовия пазар, ние освен че не полуваваме полезните свойства, които би съдържа органичния чай, подкрепяме нехуманната експлоатация на работниците в плантациите.

Добрите практики в индустрията

Разбира се, както всяко нещо има 2 страни, така и в тази индустрия, за щастие на нас потребителите, има компаннии, които произвеждат качественни продукти. Чай от цели листа, екологични материали и реинвестират част от печалбите си за подобряването на условията на труда.

Нашият избор е Numi Organic Tea, чиито продукти ние не случайно сме избрали да продаваме.

За Numi и техния принос към индустрията може да научите тук: Numi Organic Tea

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here