Костния бульон и ползите за нашето здраве

0
31

„Добрият бульон, ще възкреси и мъртвите“ се казва, в една южно-американска поговорка.
Още преди 2500 години, нашите предшественници, който са набавяли храната си предимно с лов, са уважавали костният бульон и са го считали за хранително злато.
По тези времена да изхвърлиш някоя част от животното, е било немислимо и така копитата, кокалчетата, костите и всяка друга част, която може да си представим, са били използвани.

От там идва и богата история на костният бульон, който се е използвал и в традиционната китайска медицина като храносмилателен тоник, елексир за обогатяване на кръвта и подсилване на бъбреците, поради високото съдържание на колаген, био-изобилие на полезни минерали, противовъзпалителни аминокиселини и лечебните съединения, които могат да бъдат намерени само в костите и съединителната тъкан.

Известен е също и като Eврейският пеницилин, или пилешки костен бульон, с който са лекували симптомите на обикновена настинка и свързаните с нея състояния.

Как се прави

Костен бульон можеш да си приготвиш и сам в домашни условия. Необходимо е обаче да се обърне внимание на някои важни аспекти.
Първо трябва да се сдобиеш с качествени кости. Силно препоръчвам да са от пасищно отгледано животно (теле, крава, прасе или каквото избереш). Изключитено важно е животното да е отгледано свободно и хранено със свободна паша, съответно без антибиотици и хранителни добавки! От костите на такова животно ще можеш да извлечеш най-качествен бульон, богат на множество полезни вещества.

Костите, които ще намериш в супермаркета най-често ще са от индустриално отгледани хивотни, хранени с форажи и изкуствени добавки, инжектирани с антибиотици и други лекарства. Индустиално отгледаните животни обикновено се гледат в затворени помещения, без достъп до свободна паша, чист въздух и слънчева светлина. Тези животни, отглеждани в изкуствена среда изживяват високи нива на стрес и съответно създават киселинна среда в организите си, в която се развиват множество болести. Бульонът, който ще извлечете от такива кости ще е пълно отражение на състоянието, в което е бил организмът на животното.
Тоест те ще са по скоро вредни, от колкото полезни за нас. Това, за съжаление, важи за всички животински продукти, не само за костният бульон.

За щастие, в България, вече има ферми, които отглеждат животните свободно, по естествен начин, давайки им достъп до всичките натурални, полезни свойства на природата.

Колкото по големи кости използвате толкова повече полезни вещества (колаген, костен мозък и други) ще може да извлечете от тях.

След като намериш правилните кости, трябва да приготвиш и подходящ съд, в който да ги вариш на бавен огън, достатъчно дълго време. Може да се наложи костите да бъдат разрязани на малки парчета. Ако са големи кости, ще ти трябва електрически нож.

Костите, се слагат в съда, в който ще се варят и се напълва вода (за предпочитане е изворна вода), колкото да ги покрие. Добавя се, по 1 лъжица ябълков оцет, на всеки литър вода. Ябълковият оцет спомага извличането на полезните вещества от костите.
Може да добавиш и зеленчуци, (например: лук, праз, чесън, целина, моркови) или други, по избор. Зеленчуците ще обогатят вкусовите качества и ще придадат допълнителна антиоксидантна стойност на бульона.

Има различни теории за времето, в което трябва да се готви бульонът. Времето варира между 10 и 48 часа, според вида на костите. Колкото са по малки, толкова по малко време им е необходимо. Например за приготвяне на бульон от рибни кости ще са необходими между 8-12 часа.
Варенето трябва да е на ниска температура.

На края на тази статия, има линкове към няколко други статии, от които имаш възможност да намериш, по конкретни инструкции за приготвянето на костен бульон.

Разбира се съществува вече и по-лесна алтернатива и това е, да си поръчаш качествен костен бульон, който получаваш готов за консумация, на посочен от теб адрес.

Линк: Качествен пилешки костен бульон от кости на пасвищно отгледани животни;
Линк: Качествен говежди костен бульон от кости на пасвищно отгледани животни;

Нустриционистката Надя Петрова за костния бульон

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here